IMF, Güney Kore’yi büyümeyi artırmak için yapısal reformlar uygulamaya çağırdı
SEOUL – Uluslararası Para Fonu (IMF), Güney Kore’nin önemli yapısal reformlar uygulamadığı takdirde sürdürülebilir düşük ekonomik büyüme dönemiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda sert bir uyarı yayınladı. IMF’nin uyarısı, aralarında Kovid-19’un yansımaları, demografik değişimler ve ülkenin ekonomik istikrarını tehdit eden yüksek enflasyon oranlarının da bulunduğu birçok kritik zorluğun altını çiziyor.
Güney Kore, 0,78 ile dünyanın en düşük doğurganlık oranlarından biriyle mücadele ediyor ve yaşlılıkta bağımlılık oranının %80’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu demografik zorluklar, OECD ülkeleri arasında %40,4 gibi yüksek bir oranda seyreden yaşlı yoksulluğuyla daha da şiddetleniyor. Bu sorunları çözmek için IMF, ekonomik beklentileri iyileştirecek işgücü piyasası düzenlemelerine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.
Ülkenin emeklilik sistemi de mercek altında ve reform yapılmadığı takdirde kamu borcunun 2075 yılına kadar ulusal GSYH’yi ikiye katlayabileceği tahmin ediliyor. Buna yanıt olarak IMF, şu anda yüzde dokuz olan ve OECD ortalaması olan yüzde on sekizin oldukça altında olan zorunlu ulusal emeklilik katkı paylarının artırılmasını öneriyor. Asya’nın dördüncü büyük ekonomisinin finansal sürdürülebilirliği için uluslararası standartlara uyum hayati önem taşıyor.
Güney Kore’deki ekonomi politikası kararları, tüketici fiyatları enflasyon oranlarının %6,3 civarında zirve yapması nedeniyle daha da karmaşık hale geliyor. Bu enflasyonist baskı, hükümetin başlangıçta bu yıl için planladığı ekonomik teşvik tedbirleri yoluyla büyümeyi teşvik etme çabalarını bastırdı. IMF bunun yerine, enflasyon oranlarını kontrol altında tutarken ekonomik büyümeyi teşvik etmenin bir yolu olarak likidite enjeksiyonları yerine yapısal değişikliklerin takip edilmesini öneriyor.
Yonsei Üniversitesi’nden Sung Tae-yoon, yaklaşan genel seçimler öncesinde zaten yüksek olan enflasyonun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlayan bu stratejiyi destekliyor. Önerilen reformlar aynı zamanda işgücü piyasası esnekliğini ve cinsiyetler arası istihdam açığını ele alan, işgücü verimliliğini artırabilecek ve Kore’nin öngörülen ekonomik büyümesini artırabilecek önlemleri de içeriyor. Ülkenin bu yıl yüzde 1,4 civarındaki düşük büyüme oranının, bu reformların hayata geçirilmesi halinde 2028 yılında ortalama yüzde 2,3’e ulaşması bekleniyor.
Bu uyarılar ve öneriler göz önüne alındığında, Güney Kore, zamanında ve etkili politika kararlarının önümüzdeki on yıllar boyunca ekonomik gidişatını belirleyebileceği kritik bir dönemeçle karşı karşıyadır.
Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.